Wednesday, February 8, 2012

tips sebelum membeli iPhone (bagi yg baru nak berjinak2 dgn iphone))


sebagai pendahuluan, kepada kawan2 yg nak beli iphone, kena pastikan iphone yg kita beli itu memiliki ciri2 yg kita ingin kan dan memudahkan kita. nak taw kenapa? sebab Apple mmg bikin panas :)

sebagai pengenalan, IPhone terbagagi kepada dua major perbezaan iaitu :

1. unlocked > maksud kita boleh menggunakan IPhone tersebut seperti handphone biasa ( means kita boleh pakai pelbagai jenis sim seperti Celcom, Digi, Maxis mahupun sim dari luar negara.

2.locked > berlawanan dengan unlocked. iPhone jenis ini mmg bikin panas n leceh. So, dinasihatkan kepada kawan2 yg ingin membeli iPhone jenis ini kena fikir baik sebelum membelinya. Misalnya iPhone tersebut locked pada celcom, maka anda hanya boleh meng aplikasikan sim celcom sahaja pada iphone tersebut. jenis ini biasanya murah sedikit tp sure x berbaloi. pasal tu Apple ni mmg bikin panas sebab memberi ruang kepada exploitasi sesetangah syarikat telekomunikasi. iphone jenis ini semestinya tidak practikal. sebagai contoh, iphone penulis locked pada AT&T kat US dan apabila balik mesia kena tukar hp. :( (hampeh)


*tips tambahan bagi memilih model mna. model iphone 3gs kebawah menggunakan sim saiz normal. bagi iphone 4 memerlukan micro sim card. maksudnya anda perlu memotong sim card anda kepada saiz micro. kelemahan pada aplikasi ini adalah, sim iphone 4 anda tidak boleh dipakai pada hp biasa : sebab saiz x ngam :)Spread out Your Opinions

4 comments:

friends