Thursday, July 28, 2011

supporters yg saiko


baru beberapa minit lepas malaysia telah pun bergelut dgn singapura dengan keputusan aggregat 6-4..kekalahan malaysia kali ni menghancurkan harapan malaysia untuk melakar sejarah memasuki kelayakan piala dunia yg akan dtg..

kali ni bkn entry nak kutuk pemain malaysia. tp nak kutuk penyokong yang asyik buat panas kutuk pemain yg berpenat lelah kejar bola sna sini semata2 untuk bagi kita semua kemenangan. Pemain penat, cedera, sakit lutut, kena sepak idung...tp yg penyokong bagi...carut, maki dan #$@$#^%$%...huhu

dalam arena bola sepak ( bkn bola sepak sj tp smua sukan) terdapat beberapa jenis penyokong. ada penyokong setia, penyokong setia yg bikin panas, penyokong yg munafik, dan penyokong yg xtau nak sokong mna...dan penyokong yg last adalah layak untuk di tendang kluar stadium.. kah kah kah...drg lg layak pg main guli dgn budak kat tepi jamban..haha

sifat penokong yg pertama :

1.penyokong setia

tiap kali team bermain bola, x kira menang atau kalah, penyokong jenis ni pasti akan setia memberi semangat dan nasihat. biar pon marah2. tp marah kasih sayang...huhhu

cth:> "cuba lagi, jgn putus harapan. kami sentiasa bersama anda"


2.penyokong setia yg xtau nak setia mcm mna..

penyokong ni mostly terdapat d malaysia..kah kah..sory nak kata sb mmg betul...

cth: > bila team malaysia menang

"ala...nasib je tu..stakat tendang mcm tu adik aku yg tadika pon boleh score..."

> bila team malaysia kalah

"bodoh! tendang arr!! apa pemain tu buat...la mcm tu pun x boleh tangkap..baik p mati la main ngan kucing!!"

penyokong jenis mcm ni mmg x boleh harap. cakap lebat. BIKIN PANAS. tak membina langsung. malangnya jenis mcm ni la bnyak kat malaysia. sepatutnya kita bagi semangat kat pemain2 yg berusaha keras, bagi drg dorongan, bukannya maki, carut, kutuk sana kutuk sini. menunjukkan yg org kita tak profesional langsung...mcm nak sekeh je kepala sesatu..

3.penyokong xtau nak sokong mna

> kadang2 penyokong ni best gak...xtau nak sokong mna...mgkin dua2 team yg lawan tu ada sedara dy main. xnak lebihkan mna2 pihak...team satu gol..sorakkk...team yg satu lg gol...sorakkk..kah kah kah...atas pagarrrr...

4. penyokong munafik

penyokong ni slalunya spy team lawan yg nak membongkar rahsia. org seperti ni, klu jumpa, bagi flying kick sebijik. klu kat tempat korang berada tu ada 10 ribu org, biar 10 ribu flying kick dapat kat dia...kah kah kah...padan muka..


P/S :> sepatutnya supporter MALAYSIA TERUTAMANYA, semakin matang dan profesional. kita sepatutnya menunjukkan kualiti kita sebagai warga malaysia, antara negara yg terkedepan di asia. sepatutnya kepala hotak kita pun kena kehadapan, buangkan habit kita yg menghalang diri kita maju.

P/S : GERERASI BARU YG X TAKUT KALAH. KUALITI BUDAYA YG TINGGI, SEMAT DI HATI. bukan memaki...

Spread out Your Opinions

No comments:

Post a Comment

friends