Saturday, March 26, 2011

say it loud as u got the chance

Perbezaan??? itu racist??? ko xleh join kitorang...blah dari sini..(??? apa dah jadi)
semua itu adalh pengalaman diambil dari sikap budak2 sezaman. We always looking at the diffrence between us. Pasal itulah jika kita lihat dalam banyak2 pelajar dalam sekolah, mereka membuat kumpulan2 mereka sendiri. Mereka selalunya terdiri daripada kalangan mereka yg dianggap setraf.

zaman skolah dahulu, semua orang kita ingin kenali untuk menjadi teman kita. sesetengah ok dan sedia menerima kita sebagai "member" dorang. Sesetangh tidak. sebab itulah, dalam ramai2 orang...ada kumpulan geng2 nasyid ja, yg lain geng surau, geng pengawas (sememangnya x ramai orang nak mendekati geng ini), geng budak2 hansome dan bermacam2 geng yg membuatkan sakit kepala kita.
got it?

Namun perkara2 tersebut dah menjadi tipikal terutamanya golongan2 muda. U can join us but u Cannot join them. Tapi bagi sekolah yg berlatarkan sekolah aGAma terutamanya memiliki budaya dan trend kumpulan pelajar yang agak lain sedikit dari tempat2 lain. dan klau dilihat perkara ini adalah menjadi kebiasaan bagi sekolah2 berpangkat agama.

Di sekolah2 seperti itu mmg sudah diketahui ingin melahirkan pelajar2 baik2, mendengar kata2 guru, patuh. Masalahnya timbul apabila sesetangah pelajar ingin menyampaikan pendapat baik berkenaan jadual, hal2 ibadah serta peraturan memang pantang didengar oleh golongan pentadbiran termasuk guru2. Mereka sangat terasa bila ditegur murid @ murid memberi pendapat serta membuat argue...Maka disitu digolongkan pulak pelajar2 sperti disebut diatas sebagai murid suka melawan, nakal dan sebagai nya...

looks bad but who knows, u could see the greatness of Allah if he reveal the truth

di sekolah2 terutamanya, pelajar2 yg suka membuat argue dan menyampaikan pendapat dikelaskan dan diabaikan begitu sahaja dan pelajar2 lain yg "patuh" tadi menjauhi pelajar tersebut. Mmg tidak dinafikan manusia sering kali membuat salah tidak kira siapa sahaja, maka sebagai orang yg lebih dewasa serta badan kepimpinan pelajar perlu mendengar suara mereka.

mgkin disekolah2 agama kepala2 pelajar ter"set", bahawa pelajar yg baik adalah pelajar yg lemah lembut, baik hati, tersenyum sana sini, buat apa orang suruh, takut pergi hadapan konon2 xnak menunjuk, apa guru cakap kena ikut tanpa bantahan dan pandangan. ITU BUKAN YG SEBENARNYA!!...kita ada hak untuk memberi pandangan...tapi masalahnya, pelajar mcm ni selalu di"cop" sebagai melawan, x ikut kata yg lebih teruk lagi bila di doakan supaya gagal.


great leader will always attracting peoples

fenomena zaman, mgkin sebab ingin menjaga ego masing2,@ takut kepada perubahan...tidak salah jika mendengar luahan dan pendapat orang yg lebih muda...siapa tahu, mereka adalah titik perubahan besar dalam urusan hidup kita seharian? dan suatu hari dia menjadi pemimpin kepada kita dan mas itu baru kita menyesal meminggirkan dya satu ketika dahulu?

ingatlah, slalunya golongan ini adalah golongan yg mampu membela kita pada masa hadapan kelak...* jangan pinggirkan kerana mereka memiliki kekuatan lebih dari org yg dikatakan "lemah lembut, dgr kata" itu tadi.


Spread out Your Opinions

No comments:

Post a Comment

friends