Monday, January 17, 2011

Kuil Tiger's Nest, Bhutan

Bhutan?? kat mna tu?
penah dgr ke?

ok la..mgkin ada dari sesetangah kita familiar dgr nama negara ni..ha! untuk pengetahuan bagi sesiapa yg baru dgr, bhawa negara bhutan adalah negara kecik yang terletak dalam kawasan banjaran himalaya, tempat dimana Gunung tertinggi dunia terletak.

Jadi bila dgr negara ni terletak dalam kawasan Himalaya, maka sudah tentu kawasannya bergunung ganang sebijik dgn jirannya, Nepal.

Okla...sbnarnya hari ni Tikar Buruk nak bercerita pasal Tiger's Nest monastery ataupun lebih tepat lagi dikenali sebagai Pako Taktsang. Bagi traveller2 yang minat akan biara2 @ kuil2, biara inilah adalah biara yang first skali sebagai pilihan untuk dilawati. dan tidak heranlah klu biara ni mendapat tempat pertama dalam list2 kuil Buddha kat dunia.

Mengapa kuil ini sangat fames?? salah satu perkara yang menjadikan kuil ni sangat fames adalah berdasarkan kedudukannya yang sangat unik. Korang boleh lihat saja mcm mna kedudukan biara ni dalam gambar dibawah. mcm mna org dlu2 boleh terfikir nak buat kuil at situ. x gayat ke. huhu

sebagai tambahan, klu nak pegi masuk kat biara tu mmg sukar kerana kena naik bukit tinggi yg mmg gayat klu naek serta berbahaya dan juga arahan daripada kerajaan bhutan yang tidak membenarkan pengunjung pegi tengok sesuka hati. bagi sesiapa yg terlepas dan dpt masuk mmg sangat bertuah kerana dapat menikmati pemandangan biara yg sangat luar biasa.


Bnyak cerita pasal biara paro taktsang ni tp oleh kerana panjang sangat, x dptlah post..



"bangunan kuil yang terletak di tebing tinggi....tinggi nyaaa"


"pemandangan dari bawah"


"pemandangan setelah hampir ke pintu nak masuk"


"dan ini x pasti, mgkin pemandangan kat dalam area kuil kowt"

Video seorang pelancong omputih tengah nak sampai ke biara..



Semoga Terhibur....:)

Spread out Your Opinions

No comments:

Post a Comment

friends