Wednesday, January 5, 2011

apa pulak kata korang pasal dslr



Dslr? bagi sesiapa yg mmg minat pasal photographer ni semestinya tau dslr tu apa menda...
k la..slalunya ada 2 jenama mega dalam industri gambar2 ni...salah satu nya adalah canon dan tidak asing lagi adalah Nikon..

Ada org kata baik beli nikon and ada yg lain pulak kata Canon terbaek, tp tu semua bergantung dari korang..actually sy hanya pernah sekali sj menggunakan kamera jenama Canon 500d, tym tu ada majlis so, dapatlah peluang meminjam kemera orang.

bagi kawan2 yg nak atau berminat naj beli dslr ni...korang semestinya consider beberapa perkara sebelum membeli supaya tidak berlaku sebarang penyesalan kerana harga dslr sememangnya mahal.

okla..

sebelum membeli:

1. kira bajet korang
ini adalah perkara yang paling penting sekali dalam proses korang nak membeli dslr, dan bukan dslr shaja, bahkan semua benda korang kena konsider perkara diatas. ada duit, ada segalanya.....
klu agak2 x mampu @ x cukup duit, cubalah bersabar dan simpan duit untuk beli lain kali,..jgn sesekali pinjam duit orgklu beli dslr coz MMG X BEST...setiap gambar yg diambil akan membuatkan kita berfikir tentang hutang membeli dslr coz dslr tu x 100% milik kita,,

2.kegunaan
ada sesetengah orang mmg minat dgn photographer and ada sesetengah hanya minat nak beli kamera..slalu org yg minat membeli kamera akan cepat bosan dgn kamera mereka dan sememangnya mereka jarang pakai kamera tersebut.
sbnarnya perkara ni ikut korang gak la..mcm ada sesetengah hanya kluar kan dslr tiap kali ada majlis je and sesetengah mmg sepanjang masa dslr kat tangan.


sy pernah jumpa org yg beli dslr pasal dgr cita dr org lain...dy dgr org nak beli dslr, maka dy pon ikut gak,

3. pastikan tempat korang selamat
bg sesiapa yg tinggal d asrama ke @ kolej pelajar ke @ mna2... pastikan tempat tersebut selamat dan bebas dari kecurian. klu hp hilang boleh lg, tp klu dslr yg harga sampai 15k hilang, huhu mmg berat lho..mcm mna nak jawap depan mak nnti..

sy pernah jumpa org yg menjual dslr kat tepi jalan...1st kali org tu tarik aku masuk lorong2 pastu tunjuk dslr..seketul je..nampak mmg slalu kena pakai...tp mmg nampak sngt yg org tu bkn tuan dy dgn muka kelang kabut semacm...so, korang kena la hati dan jgn sampai jadi mcm crita diatas td terjadi keatas korang.

4. tau model yg korang nak
perkara ni sngt heboh dan menjadi bahan bualan bagi penggemar dslr..kat pasaran mmg sangt banyak model yg korang sendiri pun boleh jadi rambang mata. bermula dgn d40 sampai d3x, 1000d ke 550d la..so, korang kena la pandai2 cari model mna yang sesuai ngan penggunaan korang.

5. gifts
:)...gifts pun adalah benda g korang patut consider. sb accesory dslr seperti tripod, filter bateri, memory dan sebagainya bukanlah benda yang murah (ada sesetangah org anggap remeh benda ni)..cari la kedai yg memberikan kepuasan ke atas pembelian korang..

*so, semuanya bergantung keatas pilihan masing2..optimum kan belanjawan, maksimumkan kepuasan :)

Spread out Your Opinions

1 comment:

  1. dslr memerlukan penjagaan yang rapi dari segi lens dia, btw, saya pengguna nikon d3100, nice juga review pasal dslr ne. :) thumbs up!

    ReplyDelete

friends