Monday, August 9, 2010

TIBETAN'S FUNERAL : SKY BURIALSky burial sememangnya tidak asing lagi bagi penduduk yang tinggal di wilayah pergunungn Tibet. Upacara pengebumian ini diadakan di puncak gunung dimana mayat si mati menurut kepercayaan buddha, di exposekan kepada element mahabhuta atau element haiwan terutamanya kepada "bird of prey"...( burung ereng the botak)..

Lokasi dan persediaan upacara adalah di fahami memalui tradisi Vajrayana yang dipanggil sebagai "dasar kubur". Di tibet, upacaya di sebut sebagai jhator (dalam bahasa tibet) yang bermaksud memberi sedekah kepada burung2.

Majoriti penduduk tibet adalah mengikut ajaran Buddha, di mana mengajar tentang prinsip kelahiran semula. mereka percaya bahawa tidak perlu untuk menyimpan mayat si mati dan lebih baik memberi makan kepada burung2 sebagai simbolik menyerahkan mayat kepada kuasa alam...Sky burial lebih menjurus kepada pelupusan jasad si mati kerana menurut ajaran buddha, mayat yang telah mati tidak membawa makna apa2 pun kerana roh si mati akan lahir semula ke dunia pada jasad yang baru ....Amalan sky burial di tibet lebih praktikal kerana mostly tanah di wilayah pergunungan Tibet dipenuhi batu-batu dan terlalu sukar untuk menggali batuan keras untuk membuat lubang kubur.

berikut adalah turutan upacara "sedekah kepada alam" :


Spread out Your Opinions

1 comment:

friends