Sunday, August 1, 2010

MY VACATION : MATROUH PART 2 : AJIBAH BEACH

Hari ke 2 aku kat matruh.....hari ni kitorg pergi ke pantai yang terkenal kat matruh ni dalam kalangan tourist2 smua...dikatakan pantai ni bila je tym matahari nak terbenam, warna laut nya akan menjadi tujuh warna yang berlainan dan sesetengah org kata ianya menjadi warna pelangi...:P...tp aku x sempat tengok arr coz kteorg balik tym sebelum sunset so, nampak laut je la...

Pasal apa nama pantai ni pantai Ajibah....Ajibah = Ajaib klu dalam bahasa melayu ngan arab..:p
ajaib pasal tujuh warna tersebut...


sekeliling panatai ini adalah padang pasir berbatu yang korang boleh lihat kat dalam gambar...suhu agak panas arr tp ada angin, jgn risau...klu x tahan, mandi je la jawapannnya...


klu nak g pantai klu dari car park mmg kena turun bukit tinggi lagi...pantai ni terletak kat tepi bukit so, bagus gak arr kerajaan mesir wat tangga untuk pelancong2 senang nak turun mandi...klu korang pegi pagi mmg kawasan ni xde orang, tp klu petang dekat2 nak magrib baru lah korang boleh lihat pantai ni dah jadi mcm pasar malam ak tengok...

sepanjang aku turun naik dari pantai ke kawasan parking kereta, x penah aku guna tangga melintang yang korang nampak dalam gambar ni...aku guna cara bahaya sket,..ala2 naik gunung...aku lalu je ikut batu2 menuruni bukit ni...melompat2 aku dibuatnya...klu jatuh mmg parah..huu


gambar aku ngan member aku kat tepi bukit...batu ni nampak mcm rendah je...padahal aku dah separuh nyawa nak naik....nak amik gambar lawa punya pasal, apa2 pun aku bisa buat...:p


tengok orang arab ni mandi...orang kat negara panas mmg appreciate betul2 la laut yang di bagi kat drg...tiap hari penuh je pantai...hampai smua penduduk turun untuk menyejukkan badan...tp klu kat malaysia...pantai kosong, klu ada yang pegi pun skali skala...


haha...pakaian aku...casual...actually rombongan kteorg g tempat lain sblum ni...so, g pantai ni pon sj singgah....klu dah tau awal2 nak g pantai dah lama aku pakai sluar mandi....xda la gambar2 aku kat batu, smua kat air je...


background pantai dari altitude yang tinggi,,haha....nampak mcm steady je mka tp dalam hati..pergh!!...parah klu jatuh...pakaian ktorg agak membuatkan orang sekeliling menjadi takot...aku x tau knapa??



anak2 kecil pak arab mmg comel2...aku jeles tengok rambut budak baju merah ni....mgkin mak dy slalu dandan kat umah kot...budak kecik yang kat atas tu klu brenang mmg tenggelam...teringat aku tym ak kecik dlu main pasir mcm dy gak...wat istana pasir ngan main baling2 pasir kat kluarga aku...


warna laut yang memang menbuat aku rasa mcm nak mandi je...biru muda...klu nak ikut kan rasa hati..nak je aku terjun..tp arahan dari ketua rombongan bahawa kteorg boleh mandi keesokan hari so, bersabar je la aku menunggu hari ke 2...:P


*will be continue -> Cleopatra's Hammam











Spread out Your Opinions

1 comment:

friends