Saturday, July 31, 2010

MY VACATION : MATROUH PART 1

actually pemergian aku ke matrouh ni adalah secara kebetulan...tym tu aku nak g umah abang aku, tp dy xde coz g majlis kat Syubra dan aku terserempak member aku yang dok serumah ngan abang aku, dy kta drg nak pegi matrouh pukul 1 pagi ni nak gerak kta nya...pada masa dy bagi tau aku tu dah kul 9 suku malam....dy pun kata la kat aku klu2 nak ikut ke x...aku terpikir gak...itu satu idea yang bagus...aku tak penah kluar dari bandar kairo yang sesak dan rimas ni...maka aku pun bersetuju join drg...lantas aku pegi amik teksi dan trus balik rumah kat seksyen 7 untuk packing2 barang...



dalam map ni matrouh dah di highlight kan...perjalanan dari kairo ada dalam 8 jam bersamaan 600 kilometer jauh nya...rombongan bertolak pada kul 1 pagi dengan menaiki coster yang disewa dari syarikat travel milik pak arab...naik je dalam bas tu, aku trus tido coz ngantok sangat..



setelah bertolak selama 4 jam, rombongan kteorg pon sampai la kat satu tempat yang lebih dikenali sebagai persinggahan bagi orang2 yang nak menuju Alexandria @ Matrouh yang dipanggil Al-alamain ( klu x silap...ni pun ak tanya kat abang2 senior )...tym tu dah kul 5 pagi dah..kteorang singgah untuk sembahyang subuh kat surau kecik kat al alamain ni...

lepas sembahyang subuh, kteorg lepak2 kat kedai kopi kat cni...harga kopi pergh!!! 2 kali ganda..aku order secawan nescafe , slalu aku beli kat kairo dalam 2 genih setengah tp kat cni dalam 4 genih...huhu...mungkin tempat ini jauh kot coz kos penghantaran mahal.....


tengah2 minum tu kteorg sempat menikmati pemadangan yang menakjubkan bagi aku...:P...slama ni aku tinggal kat kawasan yang banyak bangunan and then x slalu nampak matahai naik...kat al alamain ni kawasan gurun dan rata so, klu matahari naik tu mmg nampak dgn jelas besama cahaya kemerah-merahan nampak sperti mutiara sfera dari api..huhu

darpada melihat pemandangan yang cantik begitu sahaja, baik mengabadikan potret bersamanya..lantas kteorg pun masing2 kluar kan kamera...ada yang guna handset je and ada yang budget tinggi sket, guna cannon ngan nikon....tp aku tak kisah smua tu, kamera nikon ka, cannon ka, cap ayam ka, yang penting muka aku ada.... :P



dari gambar ni boleh dilihat pejabat daerah Matrouh..bandar matrouh ni mmg nampak kampong sket daripada kairo...klu kat kairo mmg sesak coz ramai sangat orang tp kat matrouh ni mmg lengang...penduduk nya sedikit...mgkin jauh sangat kot dari pusat negara dan drg lagi prefer tinggal kat kairo @ bandar2 yang dekat sket...lupa pulak bagitau, matrouh ni adalah negeri dalam mesir yang bersempadan ngan negara libya dan gurun kat matrouh ni pun nama nya gurun libya...

cuaca mmg panas semasa dalam perjalanan nak sampai tp tak sama bila dah sampai...kat matrouh ni tak panas sangat coz bandar tepi laut and angin memang sentiasa meniupkan udara sejuk dari laut untuk mendinginkan badan2 penduduk matrouh yang kepanasan... :p

ni budget aku kat matrouh :

1. yuran : 200 genih
2. makan : 250 genih ( makanan yang biasa aku makan mmg xda kat matrouh, so kteorg makan kfc je la...1 pakej snack box 13.5 genih...huhu..mahalnya..
3. beli baju2 ngan kasut : 100 genih..

korang kira lah jumlah nya sendiri.. :P

*nak seronok lebih, kenalah bayar lebih...





Spread out Your Opinions

No comments:

Post a Comment

friends