Sunday, July 25, 2010

JAPAN DELIGHT : WHALE SUSHI & CURRY


Pemburuan ikan paus jenis humpback mula dilancarkan oleh jepun sejak tahun 2007 dan merupakan pemburuan legal / sah pertama semenjak ikan ini dilindungi pada tahun 1963. Secara teorinya, populasi ikan paus ini mampu bertahan meskipun ada operasi pemburuan terhadapnya dan faktor ini lah yg menjadi sebab mengapa kerajaan jepun membenarkan penagkapan ikan ini.

Di jepun terdapat restoran2 yang menawarkan kari ikan paus dengan harga 600 hingga 700 yen ( lebih kurang RM 20 ). Di ramalkan ikan paus akan menjadi terkenal dan disukai ramai kerana kandungan protein, zat besi yang tinggi serta rendah lemak. Berikut adalah proses penangkapan ikan paus di laut lepas jepun... :)


http://4.bp.blogspot.com/_HKkc8LVCxA0/S-rVaC5j1FI/AAAAAAAACDg/vSguEBoaaWA/s1600/paus1.jpg

Paus humpback

http://twistedsifter.com/wp-content/uploads/2009/06/beached-humpback-whale.jpg


Inilah senjata harpoon yang digunakan untuk menagkap paus



Harapoon yang menusuk kedalam daging ikan paus


Ikan paus yang siap diangkat


Paus sedang diangkat ke atas kapal


Study tour budak2 sekolah ke tempat pemotongan ikan paus



Para pelajar melihat nelayan memotong daging paus



Kelong untuk paus


proses pemotongan bahagian lemak paus


Para pemborong sedang menunggu untuk memungah daging paus



Daging paus sedang di proses



Daging paus sedang dijual di pasar


Sardin ikan paus



Steak paus...nyum2


Kentucky fried "ikan paus"...sdap kan nak...

A boy and his mother sample fried whale meat with curry.


whale curry

*kak kari ikan paus satu.....hee...:P







Spread out Your Opinions

1 comment:

friends