Friday, July 9, 2010

JAMBATAN GANTUNG DARI SERAT


Jambatan tergantung Qeswachaka yang terdapat di Cuszo, Chile ini adalah buatan tangan yang dianyam dan di perbaharui setiap tahun. Serat diperoleh daripada rumput yang dipanggil Qoya.


tarik2...

agak berat arr...

Jambatan ini terlatak hampir 100 km daripada Cuzco, dimana jambatan ini mula di buat sejak dari tamadun Inca lagi dan diperbaharui stiap tahun dan sekarang hanya tinggal satu je jambatan seperti ini. Jambatan ini dipasang melentangi sungai Apurimac, 120 kaki daripada paras air...hoho....mak aku gayat!!!

sblum tu kna ketuk dlu....

mak aii....klu terjun mmg enak...

lepak2 dlu pakcik...penat

jambatan ini hanya mampu dilalui oleh seorang individu dalam satu masa dan klu ramai2 kemungkinan korang akan jatuh kedalam sungai....kerisauan hanya pada orang yang tak reti brenang je...:)

Pada masa dahaulu, jambatan ini di jaga dengan baik dan sentiasa diselia namun, semasa Francisco Pizzaro mula menjelajah Cuzco, jambatan ini telah di musnahkan bertujuan untuk melambatkan pergerakan Pizzaro dengan barisan tenteranya. Jambatan ini dibaiki semula setelah beberapa tahun berlalu..


test kekuatan....

Diperbuat daripada rumput Qoya, jambatan Qeswachaka sememangnya cepat mereput dan perlu di perbaharui setiap tahun. Dianggarkan dalam sekitar 1000 orang yang terdiri daripada pelbagai suku Andean berkumpul untuk membina semula jambatan ini pada minggu kedua pada bulan jun setiap tahun.

Melalui jambatan serat Qeswachaka inilah orang2 Andean merayakan serta menghormati nenek moyang mereka dan menghargai tradisi mereka.

anyam dy mak cik oii...

*it doesn't mean that modern bridge is unavailable there but, this way is more to show their honour to their ancestor...how about u ?

*...keep u tradition...budi bahasa budaya kita...rugi atuk cubit2 tym kecik...wawawaw

*Frabcesco Pizzaro -> pejelajah berasal daripada negara dimana terletaknya kelab Real Madrid..:)

Spread out Your Opinions

3 comments:

  1. mesti dorg pandai menganyam kan..

    ReplyDelete
  2. kikiki...d keningau pn ada ba amri, tapi pakai sikarap jak haha..:)

    ReplyDelete
  3. hahaha....klu belari2 d jambatan keningau nda buli...nnti kana rutan,....haha

    ReplyDelete

friends