Tuesday, July 13, 2010

HADIQAH AL AZHAR MAI...









pada hari ahad lepas ak ngan fiqri dan zuhail g amik slip result exam...nak tunggu siap punya lah sakit punggung....arab klu wat kheje mmg main lambat2...sakit hati wa nak nunggu...

untuk melepaskan geram di dada yg dah tension ni...kitorang pegi la taman Al Azhar....taman ni dekat2 ngan kawasan Husein....sebelah je kot...yg aku komfem, area hadiqah ni berdapan ngan kubu Salahuddin Al Ayubi....

Taman Al Azhar ni terletak kat atas bukit....area2 tepi mmg nampak...lawa arr...

klu kubu salahuddin terletak bukit sebelah je...nampak ngan jelas....


masuk aritu kitorang kena sorang 7 genih....agak mahal gak,,,slalu ustaz2 kata bayar 5 genih je..tp kitorang tak tau plak hari tu 7 genih...tengok kat kaunter pembayaran mmg tertulis 7 genih..kitorang pun akur je la....

tempat hadiqah ni agak lawa la... taman yang dipenuhi rumput karpet yang klu kita tido kat atas nya mmg senang nak terlelap....

oleh kerana tempatnya terletak kat atas bukit....so, angin bertiup mmg amat membelai2 badan untuk baring kat bawah pokok teduh...selesa skali...


aku tido kat bawah pokok bambu...tym tu la first tym aku nmpak pokok bambu kat mesir...

pokok bambu tu kat tepi kolam so, mmg enak la klu melepaskan lelah kat ctu...

kat sebelah aku tym tu ada pasangan suami isteri arab asal dari libya....si suami borak ngan kitorang dlm bahasa arab...kira ok la...tp satu je masalah...dy cakap arab loghat libya...huh!! x paham langsung aku...pelik bunyi nya....syukurlah c isteri pandai kece english....rupanya drg tanya pintu kluar kat mana...hoho


aku tengok banyak kluarga yang wat picnic kat cni...mgkin pasal kairo ni tak banyak taman so, dorang pegi la taman azhar ni....kat mesir mmg susah nak jumpa kawasan yang ditutupi ngan rumput seluas Hadiqah Al Azhar ni....

seronok tengok mak ayah bersama2 anak kecil meraka bermain...anak2 arab comel2 belaka....mcm nak cubit je pipi sorang satu....

hadiqah ni agak luas...berpeluh gak nak pusing...

tym aku ngan member2 tengah syok2 tido...terdengar pulak suara azan memanggil...so, kitorang hanya pegi amik wudhu kat paip berdekatan dan sembahyang berjemaah atas rumput je...agak best gak coz sbelum ni tak penah buat...good experince la....

lepas dah tido puas2 bertemankan angin sepoi2....mak kitorang pon beransur ke masjid Al Azhar untuk sembahyang magrib pulak sambil membeli2 barang untuk bawak balik malaysia....


*hadiqah Al Azhar memang besar...klu nak pegi, baik bawak makanan dari rumah pastu makan berjemaah kat bawah pokok...klu sempat, wat sukaneka bersama2....

*gambar2 kat atas mostly ada muka aku coz gambar2 taman ada kat kamera member....gambar kat atas ni dari henset aku.....pasal tu muka aku je banyak...:)





Spread out Your Opinions

No comments:

Post a Comment

friends