Sunday, June 6, 2010

Aku Dan Keningau.....




Aku sbnarny mmg anak jati daerah keningau...hoho...ayah ak org Tambunan n Mak ak org Tenom....
Dlm adik bradik ak.....ak sorang je kot yg lahir kat keningau ni....Adik ak dua org lahir kat tenom...abang2 ak lahir kat tambunan....hoho
klu korang nak tau daerah Keningau ni terlatak antara daerah Tambunan ngan Tenom....

point yg ak nak bagitau ni... ak ni lain dr adik bradik lain la....

klu korang nak g keningau dari kota kinabalu....bleh jalan ikut daerah penampang @ ikut jalan baru kat daerah kimanis...(papar)...tp kna hati2 arr coz jalan dy kna lalu banjaran crocker...klu dah nma ny banjaran 2 mmg gunung2 arr n bnyak gaung menunggu mgsa untuk jatuh dlm ny...

klu mngikut pengalaman ak yg dah berkali2 lalu tmpat ni...mmg bnyk sngt la org dah masuk dalam gaung ni....ari tu ad lori bawak papan tergolek..skit lg nak masuk gaung..nasib baek pemandu dy sempat terjun sblum tergolek....ad lagi lori minyak...tu pun tergolek gak....nasib baek x meletup....x tau knapa bnyk sngt kemalangan...klu bg sy...tmpat tu mmg best klu bawak keta laju2....klu ad antara korang ni minat main game initial d....hah...tmpat tu mmg seswai.....coz jalan2 tepi gunung...hoho...bnyk selok belok untuk korang buat Drift.....hoho....tp klu ada apa2 terjadi (tergolek masuk parit @ gaung) pandai2 tanggung sendiri....

berbalik pada cita asal....hmm...daerah keningau ni kat kawasan dataran agak bleh dikatakan tinggi klu di bandingkan ngan kota kinabalu yg beberapa meter je tinggi dr paras laut.....

sblum sampai kat daerah ni...mmg nmpak hutan je...tp bla dah sampai...bru tau cita sbnar....

keningau ni ad org kata dah jd bandar dah....daerah ni mnjadi pusat bg seluruh kawasan pedalaman atas...tu la pasal hospital besar yg dok tepi rumah ak tu and institut perguruan serta pusat latihan dakwah ade kat keningau ni....

klu nak tau...skolah Henry Gurney pun ad kat c ni...hhohoho..penah satu ari ak nampak bdk henry Gurney ni kna kejar oleh polis coz lari dr skolah 2.....huhu

walaupun terletak kat pedalaman...tp org dy x mcm 2...skg dah maju sket...org2 dy open minded ....snang bergaul ngan org....klu sy...mmg syg sngt arr tmpat ak ni....

kat outskirt bandar keninagau ni di kelilingi ngan bnyk kampung....sy ska kampung sna coz kampung dy still mcm kampung....ada sawah....tali air tmpat nak tangkap ikan haruan ngan sepat ngan ikan keli wat masak cili api..huhu...pendek kata lain sket dari kampung Pandan yg ad kat kl nun....

klu sy...ska g sawah tym padi masih remaja....padi masih hijau...coz ak ska makan padi yg still dlm batang yg warna nya putih....pucuk padi...sdap doe...manis...tp klu korang nak rasa bnda ni kna tuan sawah xde arr..hoho...coz klu kantoi mmg pelempang ar hinggap kat pipi korang....

dlm besar2 daerah keningau ni...sy tinggal kat tmpat nma dy...Apin-Apin....haaa
tmpat ni mmg mmbawa bnyk sejarah dlm hidup ak....

Apin-apin ni kawasan yg terdiri daripada bnyak kampung....mmg bnyk sawah ar kat c ni....best gler....pasal tu ak syg kan alam ni....dy memberi ketenangan kat diri ak yg ntah tujuan ny ke mna...hoho

kat keninagu ni klu nak beli barang apa2 x lah ssh sngt coz bnyk kna jual.....makanan??...hah...
makanan kat c ni mmg murah....sayur??,..jgn cakap....mi, kueh n air jus....ak slalu habiskan 4 ringgit tiap ari kat pasar malam untuk makan...masyuk gak arr..kenyang...(makanan dy lebih kurang ngan semenanjung...ad lain sket)...

klu ad cikgu semenanjung mngajar kat cni mmg untung...dpt elaun sabah, elaun prumahan, tiket pulang balik semenanjung free...hoho...coz kehidupan kat cni x ssh sngt mcm tmpat lain....cma kluarga jauh skit arr...

nak shopping2 barang2 mahal....g ar kota kinabalu @ simpan beli kat semenanjung je....
ramai gak org semenanjung kawin org sni...xtau napa...hoho...jodoh kot....

walaupun ak dah jrg balik rumah....ak still syg lg kampung sy,...keningau..hoho
dlu zaman ak bdk ska lepak sawah tu la ak pandai tanam padi n sayur2...hmm...tp bdk skg mmg otak sngt geliga bekilat2 klu dlm akademik...tp ssh nak jmpa yg pandai tanam padi, tolong mak cari pucuk ubi, bg makan ayam, jge itik...hoho....drg lg terer main dota, mcm mna nak wat layout kat fb, mcm mna nak order makanan kat mcdonald drive thru', mcm mna nak download video kat youtube...huhu

tp bg ak.... kedua2 ak tau...haha ....alhamdulillah...klu ak nak makan buah, ak reti nak tanam,
klu ak main fb, ak reti nak mesej org...klu ak nak makn burung puyuh, ak reti nak g jerat sndiri...klu nak makan KFC ak reti nak order g rumah...huhu ...alhamdulillah coz jd bdak kampung,....

ni gambaran bg tmpt ak....but ni rakaman lma arr...skg dah wajah bru sket (sket2 je arr) http://www.youtube.com/watch?v=mlwIjXrNoOE

* point hari ni...syg rumah, kampung, n keluarga...huhu...walaupun org slalu salah anggap tmpat ak ni hanya hutan je...isk2....(tu la pasal ....tp udara mmg segar kat cni...)

Spread out Your Opinions

No comments:

Post a Comment

friends