Thursday, June 24, 2010

VICTORIA FALLS : AIR TERJUN TERBESAR KAT DUNIAMosi-oa-tunya adalah nama yg diberikan oleh penduduk setempat yg kemudiannya di berikan nama dengn VICTORIA FALLS oleh penjelajah2 barat. air terjun ini memiliki kelebaran 1.7 kilomter dangan ketinggian 108 meter (360 kaki) menjadikannya air terjun terbesar kat dunia yg mengalah kan NIAGARA FALLS yang hanya lebar 1.2 kilometer.

Pemandangan yg luar biasa secara virtual adalah kita dapat melihat sekaligus keseluruhan air terjun pada ketinggian yg sama dari jarak 60 meter kerana air sungai Zambesi jatuh ke jurang sempit berbatu. Banayak binatang dan burung afrika dapat dilihat sekitar victoria falls ini, serta kepelbagaian ikan yang memberikan pemandangan menakjubkan serta mampu memikat sesiapa sahaja.Victoria falls adaah salah satu daya tarikan yg terkenal d afrika yang diletakkan dibawah penjagaan UNESCO. air terjun ini dimiliki bersama oleh 2 negara iaitu Zambia ngan Zimbabwe dimana kedua2 negara masing2 memiliki taman negara untuk menjaga air terjun ini iaitu. Mosia-oa-Tonya dan Livingstone d Zambia, dan taman negara Victoria falls d Zimbabwe.

*meskipun besar...jumlah orang bunuh diri terjun kat cni x lawan jambatan kat San Francisco kat California...


besar x????


ada jambatan plak...terjun mmg SODAP!!!!tengok tu....ada kabus!!


pelangi yang mengasyikkan!!
**tempat ni....klu nak di bandingkan ngan jambatan kat San Francisco tu...mmg lebih enak klu terjun bagi sesapa yang dah bosan ngan hidup!!!!...:)

Spread out Your Opinions

1 comment:

  1. haha..nnti ak nak terjun dlm air terjun ne..hahaha

    ReplyDelete

friends